Verbe Care Ne Definesc


Mă refer la verbele a dori, a ști și a putea (a fi în stare) și la combinații posibile între ele.

Ideal ar fi ca oamenii să dorească ceea ce știu (că este bun, drept, benefic, moral, profitabil), precum și ceea ce pot (sunt în stare) să și obțină (nu doar să dorească). Experiența îi arată însă deficitari, fie la una din acțiunile de mai sus, fie la una din combinațiile între ele.

Deși poate că va suna ca generalizare, ori nejustificată simplificare, am putea afirma despre copii că ei doresc, dar fără a ști (ce, cum, de ce, când) și fără a fi în stare să obțină ce-și doresc, fiind astfel dependenți de părinții lor. Lipsindu-le știința, ar fi o anomalie ca ei să poată obține lucrurile pe care, în lipsa lor de maturitate, le doresc.

Adulții, în schimb, știu bine ce doresc și au, în general, și puterea să obțină obiectele dorințelor lor. Orice eroare, însă, cât de mică, strecurată în dorința sau știința lor, îi poate conduce la primejdii, excese și eșecuri, tocmai fiindcă au puterea s-o facă. Așa se explică faptul că cele mai regretabile erori, cu cele mai grave consecințe, se comit în vremea vârstei adulte.

La bătrânețe, oamenii își doresc mai puține lucruri, știu mai bine (ce, de ce, când și cum), dar puterea de a obține lucrurile dorite le scapă printre degete. Ei stau la îndemână ca o sursă de știință pentru generațiile care vin după ei, știință acumulată atât din experiența vieții, cât și din procesul de instruire. Dacă această știință a lor este sondată și valorificată, este o altă chestiune.

Numitorul comun al celor trei vârste rămâne dorința, în vreme ce știința și puterea reprezintă cele două variabile care intră în combinație, în funcție de vârstă – trăsătura forte a copiilor fiind dorința, a adulților puterea și a bătrânilor știința.

Privind lucrurile din alt punct de vedere, am putea spune că:

În tinerețe pe oameni îi interesează mai ales viitorul și pregătirea pentru viață.

La bătrânețe îi obsedează în mare măsură trecutul și se pregătesc de moarte.

În vremea vârstei mijlocii preocuparea de căpătâi este prezentul și oamenii navighează cum pot mai bine prin apele tulburi ale lumii.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s