Folsom


Cam la 20 de mile depărtare de Sacramento, capitala statului California, se află închisoarea Folsom, care funcționează de vreo 140 de ani. Între zidurile ei a fost zidită o capelă (Greystone Chapel). Pe peretele din spatele altarului este o pictură murală care reprezintă Cina cea de Taină, un fel de copie a picturii lui Leonardo Da Vinci, scena binecunoscută, când Isus a mâncat Paștele împreună cu ucenicii Săi, în seara când a fost vândut. Fresca, aplicată pe stucco umed, a fost pictată în 1938 de către un deținut cu talent, fost angajat la Hollywood, care-și ispășea în închisoare pedeapsa pentru o crimă.

Pentru a zugrăvi fețele ucenicilor, “pictorul” s-a folosit de modele vii – deținuți din închisoare. Astfel că fața fiecărui ucenic este fața unui răufăcător sau criminal, care pe vremea aceea ispășea o pedeapsă în închisoarea Folsom.

Ne aduce aminte de poezia (cântarea) lui Costache Ioanid:

“Nu-i singur Iuda vinovat,

De sângele ce se dădu,

Ci lumea-ntreagă, prin păcat,

Și eu și tu, și eu și tu.”

Și nu ostașilor prin sorți

Cămașa albă Și-o dădu.

Ci tuturor! Dar tu n-o porți!

Și, fără ea, toți suntem morți!

Și eu, și tu …

Și-acum Isus cel condamnat

Azi El te-ntreabă: ”Da, sau nu?

Ești tu sau nu ești vinovat?”

Eu am spus da! Și-am fost iertat.

Eu am spus da.

Dar tu? Dar tu?…

O imagine grăitoare și adecvată pentru condiția umană! O irezistibilă intuiție l-a împins pe artistul deținut din închisoarea Folsom să înțeleagă și să creadă că Isus are acces și-n închisori, că și condamnații pot fi iertați și primiți la masa Lui. La urma urmei, lumea întreagă este o închisoare și “zace în cel rău” (1Ioan 5:19).

Și, dimpotrivă, cât de mulți oameni liberi nu pot, sau nu vor să priceapă că, fără împăcarea cu Isus, ei trăiesc de fapt într-o închisoare temporară a inimii lor necredincioase din care, într-o zi, vor fi transferați în temnița pierzării veșnice!…

Johnny Cash oferea deținuților un concert în 1968.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s