Wisteria


Unii o numesc ”Lavender Lady”, o imensă plantă cu flori, care-și întinde vițele peste două case (un acru de pământ) în orașul Sierra Madre, lângă Pasadena, la nord-est de Los Angeles. Originară din China, proprietarul inițial al casei care o adăpostește a plantat-o în 1894 ca să celebreze clădirea noii sale locuințe. Vița a crescut atât de mult în întindere (peste casa vecină) și greutate, încât a cauzat în 1931 prăbușirea casei pe care o împodobea. Greutatea estimată a ei se ridică în prezent la 250 de tone. În plină floare conține cam un milion și jumătate de inflorescențe.

Este sărbătorită în fiecare an în cadrul Festivalului Wistaria (variantă a numelui ei preferată de proprietari), când poate fi vizitată gratuit, cu îngăduința lor. Am fost acolo pe la jumătatea anilor 90, cu care ocazie m-am pozat împreună cu Huell Howser, cunoscută personalitate TV a anilor respectivi, mai ales ca autor al seriei California’s Gold. A fost vizitată de-a lungul anilor de personalități marcante din zonă, în special actori din Hollywood.

Va trebui să stai la coadă dacă dorești să faci turul caselor pe care le umbrește și peste care înflorește. O poți face în weekend-ul cel mai apropiat de 18 Martie, când este în plină floare. Sunt de așteptat multe mii de vizitatori. Amintește de întoarcerea rândunelelor la mănăstirea San Juan Capistrano, aproape de San Diegao, în fiecare primăvară, în jurul datei de 19 Martie, ”eveniment” care prilejuiește o altă sărbătoare populară în fiecare an. Vehicule-navetă vor îmbarca pe vizitatori la intersecția străzilor North Baldwin și East Montecito în Sierra Madre. Biletul (pentru navetă) costă $7 pentru seniori și copii, $12 pentru adulți, vizita fiind gratuită. Informații la zi online, la eventbrite.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s