Citeam cu ani în urmă despre un sat de oameni săraci din Africa, mulți dintre ei creștini, cu familii numeroase locuind în colibe cu o singură încăpere. Obișnuiți cu lipsa de confort, fără odăița în care să se roage, credincioșii au fost nevoiți să recugă la singura alternativă la îndemână. Fiecare dintre ei și-a ales un loc mai izolat, în afara satului, unde se puteau ruga în relativă singurătate. Cu timpul, pașii lor au bătătorit o potecă dinspre coliba familiei spre locul de închinare ales, potecă umblată zilnic în căutarea părtășiei cu Tatăl. Toți știau cui aparține fiecare potecă și, dacă se întâmpla ca cineva să neglijeze rugăciunea, absența ei era observată după nu multă vreme. Credinciosul în cauză era abordat cu un blând reproș, ”Frate (sau soră), pe poteca ta a început să crească iarba.”
Să ne îndemnăm deci unii pe alții la rugăciune!
Știu, rugăciunea în comun rămâne un subiect controversat, iar argumente prezentate pro sau contra nu vor reuși să clintească pe nimeni din convingeri și tradiții ferm stabilite de multă vreme în mintea credincioșilor aparținând unor denominații diferite. Important este, la urma urmei, ca rugăciunea să fie practicată, nu disputată.
Privită prin prisma universalității Bisericii însă, atât cât o putem înțelege noi prin ricoșeu, am putea spune că rugăciunea în comun este totuși norma în Împărăție. Nu în comunități bisericești, poate nu în grupuri de rugăciune, sau în aspectul ei personal, când este practicată în odăiță, ci la nivel global, în Biserica Universală.
Este cert că o multitudine de credincioși, poate milioane, se roagă Tatălui concomitent, pe toată suprafața planetei, iar Adresantul pledoariilor individuale ale lor, în nemărginirea Sa, le poate asculta pe toate în același timp. În cer se aude ecoul unei imense rugăciuni în comun, fiecare dintre ele ascultată în parte, după spiritul în care este prezentată. Iar Duhul este numitorul comun …
Astfel că rugăciunea rămâne biunivocă, și congregațională și individuală. Aici jos poți alege abordarea care-ți slujeșe cel mai bine.
[…] Rugăciunea ca Potecă […]