Privind în urmă la viața mea, împletită din fire de tot felul, îmi revin în memorie mai întâi amintirile frumoase, firele viu colorate, plăcute la vedere, pe care-mi place să le socotesc demne de admirație. Sunt trăsăturile mele dragi, cu care mă mândresc și pe care mă străduiesc să le arăt în lume. Sunt cunoscut mai ales după schița de portret pe care am reușit s-o proiectez printre oameni.
Dar alături de ele, strâns împletite și imposibil de smuls din țesătură, stăruie cu încăpățânare fire pestrițe, de culori mai întunecate, de nuanțe triste, ce-mi evocă amintiri nedorite, uneori dureroase, lucruri pe care regret că nu le-am evitat la vremea lor, pe când se împleteau în țesătura vieții mele. M-am resemnat la o stare de complicitate neputincioasă cu slăbiciunile general umane. Acestea din urmă alcătuiesc un fond strident, în care nimic nu mai poate fi schimbat.
Tapițeria vieții îmi apare, astfel, ca un tablou vechi, neglijat, pătat de umbre nelalocul lor, care-i strică valoarea. Ca să-i ascund defecțiunile, sunt nevoit să modific perspectiva, să scad lumina până la punctul la care umbrele se îngroașă spre întunecime, iar părțile luminate ale tabloului rămân doar cele viu colorate, trăsăturile plăcute, care pot fi expuse la vedere, lucrurile care-mi fac cinste.
O haină pestriță, ca a tânărului Iosif de odinioară. O haină tranzitorie, a lucrăturii umane de o viață, care nu va fi acceptată la poarta trecerii finale în adevărata Viață. Ar fi o tristă perspectivă de Viitor să rămân îmbrăcat până la urmă în straiele vechi, uzate și peticite, croite după tipar terestru. Aflu însă din Scriptură, îmbrăcată în haina altei metafore, speranța că pot fi dezbrăcat de cortul acesta și îmbrăcat cu lăcașul ceresc, ca să pot fi compatibil cu tărâmul vieții eterne. O pot face colaborând cu Țesătorul și Croitorul divin, care-mi cunoaște toate măsurile, sau o va face El pentru mine, probându-mă prin încercări și suferințe, până când mă poate încadra în tiparele cerești.