Librăria, Vânători de Care


Librăria este un loc aparte, vizitat cu credincioșie de iubitorii de carte, dar ocolit de cei mai mulți dintre muritori. Dacă vrei să meditezi un minut la raritatea îndeletnicirii cu cartea, încearcă să numeri cârciumile pe lângă care va trebui să treci până ajungi la librărie. Cunoștința, înțelepciunea, erudiția, n-au fost niciodată la mare preț și nici pe viitor perspectivele nu sunt prea roze. O mai mare putere de atracție asupra spiritului care nu se simte bine în propria companie și se teme să rămână singur cu sine însuși o are TV-ul, video, audio, computerul și, mai nou, telefonul. Dar niciuna din invențiile ulterioare nu va putea înlocui definitiv cartea. Biruințele lor sunt parțiale și temporare. Oamenii se vor întoarce mereu la farmecul de ne-egalat al unei ore petrecute cu o carte în mână. Cartea pune la lucru facultăți sufletești speciale, care sunt parte din bagajul mental cu care ne-a înzestrat Creatorul.

Una din cele mai prețioase este imaginația.

Dacă nu iubești cititul, nu te vei simți confortabil în librărie și-ți vei găsi cu greutate drumul spre raftul pe care așteaptă cartea, de care se întâmplă să ai nevoie. Te orientezi cu dificultate în mediul cu care nu ești familiarizat și pentru care nu ți-ai dezvoltat repere și simțuri. Dar pentru cititorul serios domeniile de interes pot fi la fel de multe și de variate, pe cât de diversă în interese este natura umană.

Atmosfera

Pe lângă sursa de informație pe care o pune la dispoziție, librăria oferă o atmosferă care permite minții să se relaxeze, să se adâncească în explorarea domeniului preferat. Înconjurat de mii de cărți, frunzărești o sută și alegi apoi una, căreia i te dedici cu toată uitarea de sine. În cele din urmă o cumperi, intrând într-o relație permanentă cu ea, oferindu-i un loc în casă, unde te va aștepta fidelă, întotdeauna la îndemână. Nu-ți va fi ușor să te desparți de ea, oscilând între dorința de a o împărtăși cu alții și teama de a o pierde, mai cu seamă dacă ai trăit dezamăgirea cărții împrumutate, care nu ți-a fost înapoiată.

Cartea poate deveni un refugiu ideal. A te retrage în cotlonul favorit, cu o carte bună sub braț, anticipând cu nerăbdare deliciul următoarelor ore – iată o relaxare meritată după oboseala unei zile de muncă.

Cartea poate fi o companie plăcută pe tre

n, avion, autobuz, în sala de așteptare, practic oriunde, oferind un refugiu din aglomerația și gălăgia locurilor publice de ne-evitat. Cartea bună te face absent la împrejurimi și constituie mediul perfect prin definiție.

Un farmec aparte îl prezintă anticariatul, locul unde te aștepți la surpriza să te întâlnești cu raritatea. Timpul preface în rarități și obiecte și ființe. Acolo căutarea se preface în aventură, neștiind niciodată peste ce ai să dai. O provocare aparte în anticariat este organizarea diferită, sau chiar lipsa oricărei ordini, care sperie pe căutătorul grăbit, sau care nu are ochiul format. Acolo cărțile sunt niște copii orfani, abandonați sau alungați de acasă, așteptând fiecare să fie adoptat.

În  Long Beach, un astfel de loc a purtat în anii trecuți semnificativul nume de Acres of Books (Hectare de Cărți). A fost închis, însă, obligat să facă loc unor afaceri mai rentabile.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s