În Construcție


”Whatever is formed for long duration arrives slowly to its maturity.” (Samuel Johnson).

”… chiar dacă omul nostru de afară se trece, totuși omul nostru dinăuntru se înnoiește din zi în zi” (2 Corinteni 4:16)

Dincolo de zid, în curtea vecină, se construiesc case noi. Cum era de așteptat, construcția durează de luni de zile și va mai dura poate încă un an. În final vor fi multe case pe un lot destul de mare. Îmi place să privesc constructorii cum urmează un anumit șablon în lucrul lor, ridicând un grup de patru sau șase case în același timp. Fiecare casă se află într-un anume stagiu al contrucției. Puține dintre ele sunt deja terminate, finisate și ocupate de noii proprietari, dar cele mai multe așteaptă încă să fie tencuite pe dinafară, acoperite și finisate în interior.

Numai că în interior nu pot vedea stadiul în care se află fiecare casă, dar fără îndoială că mai sunt multe de făcut și finisat. La faza asta mintea mea alunecă inevitabil spre întrebarea – oare la ce stadiu se află construirea ființei mele interioare? Desigur, comparația cu construcția unei case se limitează doar la interiorul ființei mele. Construcția are loc doar în interior. Prin contrast, exteriorul este supus unei demolări progresive și iremediabile.

Schimbările exterioare îmi sunt vizibile și mie și celor ce mă privesc, dar nu am criteriile de sondare și evaluare a progresului meu interior. Sunt adâncimi ale ființei mele la care doar Duhul Domnului are acces, acolo unde îmi dăruiește iertarea, unde a avut loc nașterea din nou și unde se întâmplă în prezent creșterea mea ca ființă nouă, cu viață nouă în Christos, destinată să trăiască veșnic.

Oricâtă cheltuială, grijă și lucrare de întreținere aș investi în ea, ființa mea exterioară este supusă degradării. Nimic nu o poate salva. Sentința a fost pronunțată cu multă vreme în urmă și este irevocabilă. Este compusă din elementele țărânei și țărâna o atrage iremediabil în sânul ei (Genesa 3:19).

Am încredere în Constructorul ființei mele. Sunt convins că El nu-I niciodată depășit, nici rămas în urmă, nici în avans cu lucrarea Sa. Planificarea Sa e desăvâtșită. Totul depinde de interior. De îndată ce construcția e finisată, va avea loc demolarea ”cortului” meu, conform expresiei folosite de apostol.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s