Cartea, Fereastră a Minții


“Everywhere I have sought rest and not found it, except sitting in a corner by myself with a little book” – Thomas à Kempis

 

Ne mai aducem aminte de zilele prunciei, pe când am început să buchisim literele și să legăm împreună primele cuvinte pe paginile abecedarului? Când am învățat să descifrăm misterul ascuns îndărătul acelor șiruri lungi de semne negre, aliniate frumos pe pagina albă a cărții? Am pășit sfioși într-o lume nouă, interzisă până atunci, care se deschidea larg înaintea ochilor noștri, ca o poartă de poveste, făcându-ne multe făgăduinți. O lume a cunoașterii, a informației, a comunicării cu alții, o ușă nouă, care făcea posibilă o evadare temporară din trudnicia prozei plicticoase, din care e țesută viața de zi cu zi.

Câte din mulțimea de promisiuni, descoperite cu uimire atunci, s-au împlinit pe parcursul drumului? Nu cumva au fugit înaintea ochilor noștri, ca un miraj niciodată ajuns din urmă, ca un fulg de nea, scăpat printre degete, oridecâte ori am întins mâna să-l prindem? Poate că, de la o vreme, am uitat de ele și ne-am întors resemnați la proza lucrurilor la îndemâna tuturor.

Cei mai mulți dintre noi am avut nevoie de cineva, să ne călăuzească pașii, ținându-ne de mână, prin grădina îngrijit cultivată a cunoașterii, care la vârsta fragedă a copilăriei arăta ca un labirint încâlcit, ce părea să nu ducă nicăieri. Dragostea pentru carte nu vine de la sine, decât poate în cazuri de excepție. O înclinație naturală spre meditație, visare și singurătate, poate ajuta mult dar, pe lângă toate acestea, este nevoie ca cineva să ne introducă în împărăția fermecată a cărților. Și oridecâte ori se întâmplă așa, doi oameni își vor găsi o relativă împlinire, atât călăuzitorul cât și călăuzitul.

Pasiunea pentru citit se culege cel mai ușor în familie, așa cum se întâmplă cu toate pasiunile molipsitoare, fie că-i vorba de pescuit, gustul pentru artă, și toate celelalte. Situația ideală se materializează când ghidul a fost în stare să-ți transmită și discernământ în alegerea cărților, cărora le vei dedica multe ore. Începe astfel o aventură de o viață întreagă.

Se scrie atât de mult astăzi, încât nimeni nu poate ține pasul cu numărul enorm de titluri publicate în domeniul lui de interes. Este nevoie a tria și alege cărțile cele mai bune, a fi informat și familiarizat cu autorii care merită citiți, a fi în stare să descoperi noi autori și a ignora pe cei ce fură timpul.

Faptul că parcurgi acum aceste rânduri, este pentru mine suficientă dovadă că te interesează cititul. Dacă nu le-ai citi, probabil că niciodată n-am fi avut ocazia dialogului de față. Îl numesc dialog, în ideea că poți consimți, sau nu, cu ceea ce scriu și, prin decizia pe care o faci, iei poziție față de opiniile mele. Ba chiar te poți simți provocat și inspirat să scrii tu însuți.

Cine nu citește, își reduce șansele de a comunica cu alții. Numai prin intermediul cărților putem conversa cu minți fertile din vremuri de mult apuse, putem profita de comorile înțelepciunii acumulate de-a lungul istoriei în bibliotecile lumii. Iar cine scrie, își multiplică posibilitățile de dialog.

Prin lectură ne lărgim perspectiva asupra lumii, învățăm să catalogăm informațiile utile, dobândim un simț nou al discernerii, fiind capabili din capul locului să deosebim veritabilul de fals, să recunoaștem adevărul, indiferent în ce formă este îmbrăcat, să aplicăm judecăți de valoare, să folosim analiza și sinteza. Prin scris ne aprofundăm înțelegerea lumii și ne deprindem a ne formula gândurile cu mai multă exactitate.

Cărțile pot deveni prieteni devotați pentru tot restul vieții. Ajungi să regreți cărțile bune, pe care le-ai pierdut și nu le mai poți recupera, cum ai regreta dispariția unor prieteni dragi. În același timp, cartea bună, de care spiritul tău a profitat, stârnește dorința de a o împărtăși, de a o recomanda altora.

Este o foame după cunoaștere sădită de Creator în sufletul omului, care-l secătuiește de energie și pace, dacă nu este satisfăcută. Solomon a încercat s-o potolească, punându-și inima să cerceteze în adâncime toate lucrurile de “sub soare”, dar răspunsul final i-a scăpat. Lăsând idolatria să se interpună între sine și Soare, și să-i întunece definitiv zarea, înțeleptul s-a prefăcut în bocitorul celui mai pesimist leit-motiv posibil: “deșertăciunea deșertăciunii”, de care a devenit conștient în cursul unei continue goane după vânt. A părăsit flămând masa cea mai bogată la care, în debutul carierei sale, Domnul însuși l-a îmbiat să guste după plac din toate bunătățile.

Deși fiecare din noi este chemat să fie un om al prezentului, viața și chemarea noastră se reverberează peste veacuri, fie prin realizările și impactul benefic avut asupra prezentului, fie prin neîmplinirile și eșecurile noastre, care handicapează și pe alții. Lăsăm cu toții în urmă o dâră de lumină, sau o umbră de întuneric. De ce n-am profita de lumina lăsată moștenire de înaintași? Nu avem la dispoziție nici timpul, nici mijloacele de a descoperi din nou toate adevărurile, dar le putem prelua de la predecesori, iar scrisul este vehicolul ideal, cu cea mai mare acuratețe, când e vorba de transmiterea din generație în generație a moștenirii culturale.

Dacă este cu neputință să redescoperim toate adevărurile fundamentale în fiecare generație, de ce ne-am strădui să re-inventăm ignoranța? Nu vor ști niciodată ce pierd cei ce disprețuiesc cititul!

2 thoughts on “Cartea, Fereastră a Minții

  1. Gellius says:

    Depinde de interese și gusturi. Ultima carte citită de mine a fost autobiografia lui Ravi Zacharias, “Walking from East to West”.

  2. ady says:

    Cartea este pentru mine un prieten devotat
    Ce ai mai citit recent si ce ai recomanda ca “o carte buna”, sau mai multe?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s