În Grădină


Anul ăsta primăvara abia se târăște pe dealuri, sleită de puteri, de parcă nu s-a trezit încă din hibernare. Nopți reci, ca de Februarie, ne obligă să ținem focul aprins în sobe și zile ploioase, ca de Noiembrie, ne țin ostatici prin case. Doar rareori, câte o după-amiază parțial însorită, ne cheamă sfielnic în ogrăzi și grădini năpădite de buruieni perene, de care n-am putut scăpa în anii trecuți, grăbite să-și revendice din nou locul lor sub soare. Se lăfăiesc cu nerușinare, la vedere oriunde îți întorci privirile, în elementul lor sub picurii de ploaie, fără să ducă dorul razelor de soare.

Îmbrăcată în verdele proaspăt și crud, care-i stă atât de bine în luna Mai, pădurea s-a încropit în fundal glorios la limita grădinii, voind parcă să delimiteze mediul rezervat viețuitoarelor pe care le adăpostește. De după cortina ei, păsări mari și mici săgetează prin văzduh spre vasele cu grăunțe atârnate pe prăjini, alungându-se unele pe altele într-o continuă fâlfâire de aripi. Colibri iuți ca glonțul se fugăresc prin aer, înșurubându-se înalt spre vârful copacilor, disputându-și dreptul de stăpânire asupra florilor din grădină, din care-și sug nectarul.

O scurtă cercetare prin grădină trădează urme ale vizitatorilor nocturni. O căprioară a dat iama, din nou, prin tufele de trandafiri, culegând cu dexteritate frunzele și bobocii. A lăsat în urmă doar țepii pe tulpinile de un verde închis, înfrânți și inutili în misiunea lor de protecție. Prudentă și eluzivă, căprioara se arată numai rareori în timpul zilei, zăbovind uneori dimineața, ori ieșind alteori devreme seara. Cu infinită atenție, pipăind aerul cu urechile, rotite în toate direcțiile, cu ochii mari larg deschiși la tot ce mișcă, ciugulește ici și colo, frunze și flori alese după gustul ei.

Pentru noi, grădina este decor, muncă și relaxare. Pentru viețuitoarele pădurii, cu care se învecinează, grădina înseamnă doar subzistență. Ne-ar place ca relația dintre noi și ele să fie una de armonie și încredere, dar, spre propria lor siguranță, ele preferă circumspecția.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s