O Cetate Asediată


Căsătoria este termenul generic pentru viața în doi și, ca verb, descrie actul solemn al unirii soților, un legământ nou în viața lor, încheiat înaintea oamenilor și consfințit de Dumnezeu. La actul căsătoriei asistă martori, a căror prezență o validează. Fără martori nu există căsătorie, decât poate în literatura de factură romantică.

Căsnicia reprezintă a patra ipostază a căsătoriei. Este căsătoria tradusă în limbajul cotidian, este traiul împreună al celor doi soți, la prezentul continuu. Toate pot părea bune în teorie, dar practica rămâne piatra de încercare și în căsătorie, ca în toate celelalte aspecte ale vieții. Am văzut cu toții soți care, la suprafață se străduiau să afișeze o fațadă de unitate, dar în practică trăiau ca divorțați, emoțional plasați la kilometri distanță unul de altul. O mică modificare în fonetica și ortografia termenului în discuție va defini starea familiei ca o căsnicie, sau căznicie.

Paul Brand, medic creștin, făcea observația că, în căsnicie, doi soți devin un singur trup, ceea ce înseamnă că nu mai există bariere între ei. Ca urmare, fiecare devine vulnerabil în fața celuilalt. Intimitatea și vulnerabilitatea merg mână în mână. Soții se cunosc atât de bine, încât se află în poziția de a-și cauza unul altuia mai multă suferință decât oricine altcineva. A trata aspru pe soț sau soție este o cruzime refinată, fiindcă se petrece pe fondul confidenței, a încrederii, și a unor bariere de apărare scăzute între ei. Rezultatul va fi o împietrire a membranei și dezvoltarea mecanismelor de apărare, care-i va izola unul de altul. Este nevoie de doi pentru o căsnicie reușită, dar de stricat o poate face unul singur. Cauza nereușitei în căsnicie va fi întotdeauna aceeași – egoismul. Isus imputa împietririi inimii eșecul în căsătorie.

Familia este ipostaza în care limitele căsătoriei se lărgesc. Familia include rudenii, părinți, frați, surori, etc. În cadrul familiei vin copiii și în atmosfera ei vor crește. Familia este aspectul social al căsătoriei. Nu poate exista societate fără familie.

(va urma)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s